GreekEnglish (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)Bulgarian (Български)


Camping στη Συκιά Χαλκιδικής

Η Συκιά

Συκιά

 

Ιστορία της Συκιάς

 

            Η Συκιά βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Σιθωνίας του νομού Χαλκιδικής. Στην κορυφή του χωριού, στην τοποθεσία Κούκος, οι αρχαιολογικές ανασκαφές έδειξαν ότι η περιοχή κατοικείται από τον 11ο αιώνα, όπου ίσως υπήρχε προϊστορικός οικισμός. Το 14ο αιώνα η Συκιά ονομαζόταν Λόγγος. Παλαιότερα το χωριό βρισκόταν κοντά στην παραλία, κοντά στη θέση Άγιος Ιωάννης (σήμερα Παλαιοχώρα). Εξαιτίας, όμως, των πειρατικών επιδρομών μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση, ένα φυσικό καταφύγιο, που τίποτα από τη θάλασσα δε μαρτυρεί την ύπαρξη του χωριού. Οι κάτοικοι της Συκιάς συμμετείχαν ενεργά στην Επανάσταση του 1821. Ήταν φημισμένοι πολεμιστές και ατίθασοι άνθρωποι.

            Για την ονομασία Συκιά υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Ίσως το χωριό έλαβε το όνομά του από μια γέρικη συκιά γύρω από την οποία οικοδομήθηκε το χωριό. Άλλη εκδοχή σχετίζει το όνομα με τη σκιά του Αγ. Όρους και μια τρίτη ότι προήλθε από παράφραση της αρχαίας πόλης, Σίγγος, που με το πέρασμα του χρόνου έγινε Συγγιά και τέλος Συκιά.

            Στη σημερινή εποχή οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, τη γεωργία, τη μελισσοκομία και τον τουρισμό. Οι Συκιώτες παρέμειναν ατίθασοι αλλά και πολύ φιλόξενοι άνθρωποι και διατήρησαν τη δική τους διάλεκτο και τους πολύ ξεχωριστούς τους χορούς. Η Συκιά έχει ωραία, μικρά, στενά δρομάκια με καλοδιατηρημένα σπίτια, με χαγιάτια και πεζούλια. Τα σπίτια διατηρούν ακόμη το παραδοσιακό τους χρώμα όσον αφορά την αγιορείτικη αρχιτεκτονική.

            Στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος (Πεντηκοστή) γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό όπου διοργανώνονται από τους τοπικούς φορείς μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις.

            Επίσης, στη γειτονική Σάρτη γιορτάζεται το Δεκαπενταύγουστο με μεγάλο πανηγύρι και τριήμερες εκδηλώσεις η ημέρα της Κοίμησεως της Θεοτόκου.

           

Αξιοθέατα - αρχαιολογικοί χώροι

         

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου. Ο επιβλητικός πέτρινος ναός του Αγ. Αθανασίου στο βορινό λόφο του χωριού χρονολογείται από το 19ο αιώνα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξύλινο ταβάνι και τα ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια που πιθανόν να προέρχονται από το Άγιο Όρος και χρονολογούνται από το 1703.

Το παλιό σχολείο. Δίπλα στο ναό υπάρχει το θαυμάσιο παλιό σχολείο του χωριού με τους πέτρινους κίονες, που χτίστηκε το 1870.

Τα ερείπια βυζαντινού ναού στη θέση Επισκοπή. Βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20' λεπτά με τα πόδια, νότια της Συκιάς.

Οι ανεμόμυλοι στην παραλία. Στην εκτεταμένη αμμώδη παραλία της Συκιάς σώζονται δυο ανεμόμυλοι, κτισμένοι γύρω στα μέσα του 19ου αι.

Το προϊστορικό κάστρο στο ύψωμα Κούκος. Βρίσκεται στα δυτικά της Συκιάς. Είναι ένας απότομος, βραχώδης και ψηλός λόφος, ο οποίος δεσπόζει στη Συκιά και στην περιοχή της. Το πλατώ της κορυφής περιβάλλεται από κάστρο και φαίνεται ότι πρέπει να υπήρχε εκεί ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός. Η άνοδος γίνεται με τα πόδια, από δύσκολο μονοπάτι, και διαρκεί μισή ώρα. Αξίζει η επίσκεψη.

 

Η παραλία της Συκιάς

 

Η παραλία της Συκιάς είναι σήμερα ένα τουριστικό θέρετρο, ιδανικό για λάτρεις της φύσης, καθώς η πλούσια βλάστηση φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Η απέραντη παραλία με τη ψιλή άμμο και τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά και οι τέσσερις πανέμορφοι κολπίσκοι στη δεξιά πλευρά της παραλίας προσφέρονται για στιγμές χαλάρωσης και ξενοιασιάς. Εκεί υπάρχουν μερικά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως επίσης και camping.

 

Προσφορά του camping

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στο camping επειδή είναι κουρασμένοι από την πόλη. Η απλότητα της φυσικής εμπειρίας, που προσφέρει το camping, η απόλαυση του περιβάλλοντος και η επαφή με τη φύση αποτελούν ανεκτίμητα οφέλη για τον οργανισμό. Το camping μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν μακρύτερη και υγιέστερη ζωή, καθώς έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία του ατόμου.

Η επαφή με τη φύση και κυρίως το οξυγόνο, ο φρέσκος αέρας, που λαμβάνει κανείς στο camping μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση, την πέψη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το camping συμβάλλει στην καλύτερη διάθεση και στην αίσθηση της ευτυχίας, καθώς το φως του ήλιου μπορεί να εξομαλύνει τα επίπεδα της μελατονίνης στον εγκέφαλο (μια ουσία που προκαλεί κούραση και κατάθλιψη). Επίσης, το camping συντελεί στην αντιμετώπιση του άγχους. Η έλλειψη του στρες σχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου.

Το camping βοηθά, επίσης, την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Στο camping έχει κανείς στενότερη επικοινωνία με τους άλλους κατασκηνωτές και συνεπώς αναπτύσσονται καλύτερες σχέσεις και φιλίες.

            Όσον αφορά τα παιδιά, το camping στα μάτια τους είναι μια μεγάλη παιδική χαρά! Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση για ένα παιδί από το να είναι όλη την ημέρα στην θάλασσα; Το camping αποτελεί ιδανική λύση για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς προσφέρει αίσθημα ελευθερίας στην φύση, με ελάχιστους περιορισμούς αλλά και ασφαλές περιβάλλον, με όλες τις αναγκαίες παροχές για το φαγητό τους, το μπάνιο τους, το παιχνίδι αλλά και τον ύπνο τους.

Επιπλέον, το camping δίνει μία καλή ευκαιρία στα παιδιά να αυτονομηθούν, να μάθουν να λειτουργούν σαν ομάδα με την οικογένεια (π.χ. να μαζεύουν τα πράγματά τους), και να κοινωνικοποιηθούν, γνωρίζοντας άλλα παιδιά. Τα παιδιά σύντομα θα αναπτύξουν φιλίες με νέα παιδιά. Θα γνωρίσουν κόσμο που μιλάει άλλες γλώσσες και περιέργως θα παίζουν χωρίς να χρειαστεί να ανταλλάξουν ούτε μια λέξη. Άλλωστε, το camping είναι και η οικονομικότερη λύση οικογενειακών διακοπών.